Sir Ben Kingsleys mytologi

Dagbladet, mars 2012.

Sir Ben Kingsleys mytologi
Martin Scorseses nye 3D-eventyr ’Hugo’ er en familiefilm, men Sir Ben Kingsley oppdaget en rik mytologi sin rolle som filmpioneeren Georges Méliès. Vi traff Kingsley i anledning London-premieren av ’Hugo’.

Martin Scorseses ’Hugo’ forteller en oppdiktet historie om en gutt som bor i klokketårnet på Montparnasse-stasjonen i Paris. Men rollen til Sir Ben Kingley (67) er tatt fra virkeligheten, og det er livsreisen til Georges Méliès som fascinerer Kingsley, mye mer enn all ståheien rundt 3D. Som en av verdens første filmskapere lagde Méliès over 500 filmer, før pengemangel drev han til et liv som gretten leketøysmaker på Gare Montparnasse.

”For en skuespiller, å kunne reise mellom lyset, der Méliès lager filmer i glasstudioet sitt, til mørket i lekebutikken der han er i eksil … å kunne være Méliès i sin storhetstid, og så prøve å forstå hvordan det er å miste det som han mistet, og ikke kunne være en kunstner lenger. Det var fantastisk å kunne dra på denne reisen, det en av de flotteste livsreisene innen en rolle jeg har fått være med på. Nydelig. Perfekt. Balansen er perfekt.”

Han maler bilder med ord, Kingsley. Veteranskuespilleren er rolig og avbalansert når vi treffer han i en overdådig hotellobby i London, han har full kontroll over situasjonen der han setter de skarpe øynene i deg og tar drar deg inn i det han forteller. Kledt i mørk dressjakke og jeans, Kingsley snakker med omtanke, han hvisker litt innimellom når han vil understreke det han vil si. Sir Ben, som alle kaller han, er 67 år gammel, men det er ingenting som tyder på at storhetstiden for den eminente skuespilleren er forbi. Heller ser det ikke ut til at Kingsley, som er best kjent for å ha spilt Gandhi, er interessert i å velge mindre krevende roller nå i pensjonistårene. For hvor er jo moroa med det? ”Jeg er redd det er en desperat umodenhet i meg som betyr at jeg vil bli værende et barn i lang tid ennå,” ler Kingsley.

Unge medskuespillere
Kingsley deler rampelyset i ’Hugo’ med Asa Butterfield (14) i tittelrollen, samt Chloë Moretz (14) som spiller ungjenta Isabelle. I tillegg til å være en varm og innlevende familiefilm er ’Hugo’ også rik på detaljer som betyr at et eldre publikum kan også sette pris på den.

”Det er mange små metaforer i filmen, slik som hjertet som trenger en nøkkel,” sier Kingley; Hugo forsøker å reparere en mekanisk figur som faren gav ham, men han mangler en hjerteformet nøkkel. ”Hjertet til Georges Méliès er lukket, og nøkkelen til å åpne det igjen er disse barna. Hugo har måtte skape sitt eget liv etter å ha mistet foreldrene, han er veldig modig som bor i togstasjonen der han trekker opp klokkene. Han er tidspåpasseren, han har et enormt ansvar.”

Kingsley har stor respekt for sine unge medskuespillere, til den grad at han mener de bidro til at han gjorde en bedre jobb selv – ikke et dårlig kompliment fra den erfarne skuespilleren.

”Det er en renhet i måten Asa og Chloë arbeider på. De har ingen strategi, de er bare ute etter å fortelle sannheten. Deres ytelser kommer fra hjertet, ikke fra teori eller livserfaring,” sier Kingsley. ”Å spille mot den slags renhet krever at jeg gjør ting på samme måte. Jeg må opp på det samme høye nivået, og det gjør opplevelsen så mye mer spennende.”

Klassiske myter
Barns evne til å inspirere er et tema Kingsley kommer tilbake til flere ganger under samtalen, både hvordan han selv som skuespiller påvirkes, men også hvordan det er barna i ’Hugo’ som varmer hjertet til Georges Méliès etter at han har gitt opp alt håp.

”Det er en av de klassiske mytene: mannen i eksil som med hjelp fra et barn kommer tilbake til verden. Å finne denne historien i Martys film var fantastisk. Det er alltid så spennende å kjenne igjen de samme seks-sju klassiske historiene i nye filmer, og jeg ser alltid etter dem når jeg leser manuskript. Det er perfekt, perfekt.” sier Kingsley. Å ha startet sin skuespillerkarriere i Royal Shakespeare Company betyr at Kingsley har god kjennskap til klassikerne, og denne innflytelsen er tydelig også i dag; Kingsley snakker med en perfekt grammatisk struktur det er sjelden å høre utenfor teateret.

’Hugo’ er den første 3D-opplevelsen for Kingsley, og det ser ut til at erfaringen har endret klassikerens syn på formatet. ”Du spør meg hva jeg synes om 3D etter en nydelig opplevelse,” sier Kingsley. ”Min første opplevelse med 3D var de lekene du holder foran øynene og ser bilder i. Jeg hadde en slik da jeg var gutt, jeg var fascinert av den. Filmen til Marty er den eneste 3D filmen jeg har sett som har hatt samme virkning på meg. Martys 3D film drar deg inn i en ny verden, og han får deg til å oppleve den på samme som om du var et barn,” sier Kingsley. ”Bare det er jo et mirakel.”

Published by Jessica Furseth

Journalist; Londoner.