Martin Scorsese: 3D er neste trinn i filmevolusjonen

Dagbladet, mars 2012. Originalartikkel her.

scorseseMartin Scorsese: 3D er neste trinn i filmevolusjonen
Martin Scorsese er storbegeistret over 3D-film formatet, og syntes det var spennende å teste nye teknologiske grenser med familiefilmen Hugo. Nå sier filmregissøren kritikerne må slappe litt av og gi nyvinningen en sjanse.

Hugo er Martin Scorseses første film i 3D, et format som er kontroversielt innen filmkretser. Men mannen som gav oss ’Taxi Driver’ og ’Goodfellas’ er full av entusiasme for det som er nytt:

”Jeg har alltid hatt lyst til å lage film i 3D. Jeg har alltid vært fascinert av det: blågrønne briller, svart-hvitt 3D, alt det der,” sier Scorsese, som også har sagt ja til å regissere Jo Nesbø-boka ’Snømannen’. Beslutningen om å filme Hugo i 3D var delvis drevet av teknologiske framskritt, sier Scorsese, som også var glad for å kunne lage en film som appellerer til sin unge datter.

At Hugo handler om en av filmkunstens pionerer er treffende: ”Med en gang da de første filmskaperne fikk bilder som bevegde seg ville de ha farger, de ville ha lyd, og de ville ha dybde. Vi har fått de to første,” sier Scorsese.

3D-opplevelsen i Hugo er ikke så gimmick-drevet som vi har blitt vant til, men Hollywood-legenden er ikke så villig til å gå med på at 3D må nødvendigvis bidra til historien.

”Alle sier at 3D må bidra noe til filmen, men hva betyr nå det? Vil du si at farger forbedrer hver forbaskede film som noen gang er laget? Nei!” Scorsese blir animert; øyenbrynene danser bak brillene og armene fyker utover. ”Men vi filmer i farger likevel. Er dette rommet bedre fordi det er i farger? Det er i 3D også, vet du!”

Scorsese har hørt alle argumentene mot 3D og synes at kritikerne må slappe litt av. ”Jeg synes kritikerne er sneversynte. De må se filmen, svaret mitt ligger der,” sier han, litt resignert. Han har hatt denne samtalen mange ganger. Kritikerne har jo et par poeng da, legger han til, med de upraktiske brillene og det kommersielle aspektet, men teknologien er fortsatt i utvikling; dette er jo bare begynnelsen.

”Tenk deg tilbake til for hundre år siden, da folk satt og pratet om denne nye greien som het film, som de viste fram i kafeer. Eller på de som gikk inn på museum i Paris og ble konfrontert med impresjonismen. Hva i alle dager har de gjort med penselen!” Scorsese ler. ”Jeg sier ikke at jeg er en impresjonist, men kan vi ikke ha en åpen dialog? Ikke legg lenker på den neste generasjonen rundt 3D. Ikke gjør det!”

Det er fascinerende å snakke med Scorcese. Han prater fort og innlevende, han stopper midt i setninger og hopper fram og tilbake i fortellingene – her er det ingen pusterom. Men alle skuespillerne i filmen sier det samme: Scorsese går ikke glipp av noen ting. Han har en enestående evne til å skape god stemning rundt seg og han har en suveren nysgjerrighet.

”Jeg overdriver ikke, han får med seg alt,” sier Ben Kingsley, som spiller filmskaperen Georges Méliès i Hugo. ”Marty, bak de store brillene, han slutter aldri å observere verden rundt seg. Han konsentrerer seg fullt om den personen han snakker med. Han fokuserer fullt på skuespilleren som står foran kameraet.”

– – –

CV: Martin Scorsese
Den legendariske filmregissøren Martin Scorsese (69) er mannen bak klassiske filmer som ”Taxi Driver”, ”Goodfellas” og ”Raging Bull”. Født inn i en arbeiderklassefamilie i Little Italy i New York, Scorseses filmer takler ofte tema som den Italiensk-Amerikanske identiteten, katolisisme, moderne kriminalitet og vold. Regissøren har mottatt en rekke priser for arbeidet sitt, deriblant Gullpalmen, Golden Globe-prisen og en Oscar for beste regissør for ”The Departed”. Nyere titler inkluderer ”Gangs of New York”, ”The Aviator” og ”Shutter Island”. ”Hugo”, Scorseses første 3D-film, vant fem Oskar-statuetter i februar, deriblant for beste kinematografi og visuelle effekter.

FAKTA: Hugo
12 år gamle Hugo (Asa Butterfield) bor alene i klokketårnet i en togstasjon i 1930-årenes Paris, der han forsøker å reparere en mekanisk figur som faren gav ham før han døde. Det ensomme livet til Hugo tar en ny vending når han treffer Isabelle (Chloë Moretz), guddatteren til den gretne leketøysmakeren Georges Méliès (Sir Ben Kingsley). Når Hugo og Isabelle begynner å finne ut av mysteriet med figuren, viser den seg å være nøkkelen til et liv Méliès har prøvd å glemme. Filmen, som er basert på Brian Selznicks bok ”The Invention of Hugo Cabret”, har opptredener fra Christopher Lee, Sacha Baron Cohen og Jude Law. Den fantastiske historien er også en hyllest til Georges Méliès, en av filmkunstens grunnleggere. ’Hugo’ har norgespremiere 16 mars.

Published by Jessica Furseth

Journalist; Londoner.